Tanıtım

İnternet

Ağların ağı olarak ifade edilen internet ve bir internet hizmeti olan web, kullanılmaya başlandığı günden günümüze oldukça hızlı bir gelişim göstermiştir. Başlangıçta tasarlanan HTTP protokolü üzerinden statik sayfalarla hizmet veren web sayfaları bugün kullanıcı etkileşimli ve semantik özellikler taşıyan bir noktaya gelmiştir. Artan kullanıcı sayısı, kolay, hızlı ve ücretsiz paylaşım nitelikleri, sosyal ağların yaygınlaşması, web servislerinin artması, internete erişimin ucuz ve kolay olması yansıra gerçek hayattaki birçok işlemin web ortamından gerçekleştirilebilmesi interneti vazgeçilmez bir iletişim aracı yapmıştır.

Uzaktan Eğitim

Web tabanlı eğitim ile birçok insan kendi kişisel gelişimlerinde zaman, mekân, uzaklık gibi negatif etkenlerin ortadan kaldırmasına olanak sağlayarak insanların birçok yönden gelişimlerini tamamlamalarına imkan sağlamıştır. Web tabanlı eğitim sistemlerinin temelinde kitaplar ve daha sonrasında, posta servisleri, radyolar, televizyonlar ve internet ortamlarının kullanımı yer bulmuştur. Uzaktan eğitimin başarılı olabilmesi için gerekli olan öğretmen – öğrenci etkileşimi ve öğrenci – eğitim materyali arasındaki etkileşim internet ortamının sunmuş olduğu bu platform sayesinde uzaktan eğitime yeni bir boyut kazandırmıştır. İnternetteki bant genişliğinin artması, internet erişim ücretlerinin düşmesi ve internetin uzaktan eğitim için gerekli platformu sunabilecek özelliklere sahip olması eğitim uygulamalarında uzaktan eğitimi popüler hale getirmiştir. Uzaktan eğitim derse devam zorunluluğu olmadan internet aracılığıyla web ortamında öğretim hizmetinin verildiği, öğrencinin dilediği zamanda derslerini takip edip, eğitmenler ve akranları ile etkileşime geçebildiği çevrimiçi bir platformdur. Web tabanlı eğitim aslında internete dayalı yapılan eğitimin bütün özelliklerini kullanmasının dışında, içeriklere erişim için HTML temelli sayfaların düzenlenmesiyle iletişimin verimliliğinin artırılmasını, etkileşimlerin artırılması için tartışma platformlarının oluşturulmasını ve karşılıklı sohbet programlarıyla iletişimin üst seviyelere çıkartılmasını sağlamıştır.

Uzaktan Eğitimin Faydaları

Zaman ve mekan sınırlılıklarını ortadan kaldıran uzaktan eğitim uygulamalarının başlıca faydaları aşağıda sıralanmıştır:

  • Maliyette tasarruf sağlanması,
  • Zamandan ve mekandan tasarruf sağlanması,
  • Sınıf ortamında olabileceğinden daha çok kişiye erişilebilmesi,
  • Evinden dışarı çıkamayan (özürlülerin) eğitim alabilmesi,
  • Eğitim verimliliğinde artış sağlanması,
  • İşitsel ve görsel tasarımlar yoluyla öğrenmede artış sağlanması,
  • Bilgi ve birikimlerin paylaşılmasına olanak sağlanması,
  • Kesintisiz ve sınırsız eğitim imkanı vermesi,
  • Kişilerin gelişimlerinin takip edilip, değerlendirilmesi,
  • Eğitmen ve öğrencinin farklı mekanda olmasına rağmen Internet aracılığıyla tek veya çift yönlü iletişim kurmasının sağlanması,
  • Kişiye özel öğrenim hızı sunabilmesi.

 

09 Ağustos 2019
Öğrenci Destek Hattı